GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tanácsot tud adni ablakvásárláshoz?

Kerülje az olcsó ablakost!

Évről-évre felröppen a hír, hogy egy ablakos cég megkárosított több száz ügyfelet. Ezek az ablakos cégek olcsó áraikkal csábították ügyfeleiket.

Mennyi garanciát adnak az ablakokra?

Nyílászáróinkra a jelenleg hatályban lévő törvény értelmében adunk jótállást. (Nem garancia, nem szavatosság, hanem jótállás.) Nincs már szavatosság, hanem csakis jótállás adható. Ha ettől eltérő megfogalmazást lát valahol, az lehet szándékos félrevezetés, vagy nemtörődöm hozzáállás a kereskedő részéről.

Mennyi levegő jön be a szellőző vasalatnál ?

A résszellőző funkció az ablakoknál a nyitott és bukó közötti kilincs állásnál alkalmazható. Kíméletes, huzatmentes szellőztetést biztosít, amelyet személy szerint Én télen szoktam alkalmazni. Kb. fél óra alatt egy szoba szellőztetését meglehet vele oldani.


Ablakcserét hány fokig lehet elvégezni?

Plusz fokokban nincs felső határ, télen az alkalmazott purhabok -10 celsius fokig használhatóak. A téli időszakban a régi ablak kivétele után egyből beépítésre kerül az új ablak, így a belső helyiségek falai nem hűlnek ki.


Két vagy három rétegű üveg?

Vannak épületek, ahol a 3 rétegű üvegezés már feleslegesnek tűnik, de ha figyelembe vesszük a plusz hő és hangszigetelő képességét a 3 rétegű üvegezésnek, akkor észszerűbb döntés lehet.
Az üvegezés választásához természetesen a profil hőszigetelő képességét is figyelembe kell venni. Minél több a légkamra, minél szélesebb a profil, annál jobb lesz a plusz hőszigetelési képessége az ablaknak.


Szabad-e pvc ablakba csavart fúrni?

Szabad, de csavarok helye azok kivétele után látszani fog, eltüntetésük még speciális folyékony műanyaggal sem tökéletes. A műanyag ablakba végig menetes csavarokat hajtson be.


Műanyag ablakon hideg jön be, mi lehet az oka?

Egy újonnan beépített ablakot a beépítés után be kell állítani. Ezt hívjuk finombeállításnak. Ez biztosítja a jó zárást. Általában beépítés után 2 hét és 1 hónap alatt derül ki, hogy kell-e még utánállítani az ablaknak. A beállítást mindig szakembernek kellene elvégezni, a házilagos állítgatást nem ajánlom.
A rosszul beépített ablak is lehet a hiba oka.


Lehet-e ajtó és ablakcsere rombolás nélkül?

Panel lakásokban egy helyesen elvégzett ablakcsere során nem fordulhat elő rombolás. Régi építésű házaknál a már gyenge vakolat leeshet, de ekkor sem beszélünk rombolásról.


Mi az ablak beépítési mélység?

Amikor azt olvassa, hogy pl. "70 mm beépítési mélységű", akkor az azt jelenti, hogy az ablaktok profilja 70 mm széles és ez néz a beépítés után a fal felé.
A másik beépítési mélység, vagy beépítés síkja: az ablak hova kerül beépítésre, hány centiméterre kerül pl. a külső falsíktól befelé számítva.


Mennyit lehet spórolni az ablakcserével?

Vannak számítási módok és képletek, amelyek megmutatják az ablakcsere után mennyit lehet spórolni az új ablakkal éves szinten. A számítás akkor lenne pontos, ha tudnánk a régi ablak hőszigetelési értékét is pontosan. Ilyenkor csak a tapasztalatra alapuló átlagos értékeket tudjuk figyelembe venni.
A számolgatás pénzbeli értéket mutat, viszont az új ablakkal a melegebb, huzatmentes, csendesebb lakás érzete a fontosabb.


Mi a tokmagasító?

Tokmagasító, vagy más néven toktoldó. Elsődlegesen redőnyelőkészítésként használjuk. Az ablak két oldalára kerülő toldókon keresztül vezetjük be a redőnyt mozgató gurtnit. A tokmagasító azért kell, hogy ne az üvegfelületbe takarjon be a redőny dobja. Ennek elsődlegesen esztétikai szempontja van.


Milyen műanyag ablakot vegyek?

Ez mindig egy jó kérdés...Elsődlegesen olyat, amit az Ön pénztárcája elbír. Ha árban be tudja határolni a képességeit, akkor a következő szempont az legyen hova, milyen épületbe, milyen célból kell az ablak.
Panellakásba inkább 2 rétegű üvegezésűt szoktak választani, de nálam fele-fele arányban van az eladott 2 és 3 rétegű üveges ablak.
Új építésű házba a lehető legmodernebb felszereltségűt válasszák, ezek 3 rétegű üvegezésű 6-8 kamrás, 80 mm feletti szélességű profilok. Az új építésű házaknál sokan elkövetik azt a hibát, hogy az építkezés előrehaladtával, olyan ablakot választanak, amire pénzük marad vagyis, nem a ház hőszigetelési képességéhez közelebb állót.
Lehetőleg Magyarországon gyártott ablakokat, leinformálható gyártótól származó ablak legyen. Annál az ablakosnál, aki már titkolja az ablak gyártási helyét, ott valami nincs rendben.
A "Németországból származó ablak" manapság már szlogen lett a külföldön (Lengyelo.) gyártott ablakoknál ( nem profil, hanem késztermék ablak).


Fa, vagy műanyag ablak?

Ez tényleg kinek-kinek az igénye alapján eldöntendő kérdés. A fa ablak már ugyanolyan vasalattal, üvegezéssel és gumizással készül, mint a műanyag. A fa ablak rendkívüli gondoskodást igényel fél évente, vagy évente. Ehhez már megvannak a megfelelő ablakápoló szerek.


Drágább az egyedi méretre gyártott ablak?

Vannak kereskedők akiknél igen, nálunk nem. Az ajánlat készítő program milliméter alapján számolja az ablak árát. Az egyedi méretnek nincs felára.


Hogyan lehet a gáztöltéses üveget javítani, cserélni?

Javítani sehogy. Az argongázzal töltött üvegeket manapság zárt kamrákban ragasztják össze, utólagosan feltölteni már nem lehetséges. Ha a két üveg között párásodás jelenik meg, akkor azt gyártói garanciában ki kell cserélni.


Mivel tisztíthatom a műanyag ablakot?

A kereskedelemben már lehet kapni kifejezetten műanyag ablakhoz tisztító szert, de minden olyan kíméletes tisztítószer jó, amely nem maró hatású és nem karcol. (Magyarán a Domestos és a Vim felejtős...)
A tisztításnál óvakodni kell a bő vízzel való lemosástól, mert a víz bejutva az ablakvasalatba később korróziót idéz elő, valamint kimosódik a gyárilag felkent kenőzsír a vasalatból.


Hogyan ápoljam a műanyag ablakot?

Különösebb ápolást nem igényel, évente kevés műszerészolajat lehet cseppenteni a furatokba, ezt külön ábra is jelzi a vasalaton.
Ajtóknál műszerész zsírral a záródarabokat meg lehet finoman kenni, ez könnyedebb zárást biztosít.